Čerupanje novca građana-slučaj zakupa JKP Vodovod i kanalizacija, zaključenje štetnog ugovora pod okriljem korone

Tragom oglasa za uzimanje u zakup prostora za potrebe JKP “Vodovod i kanalizacija” , saznali smo da je navedenom preduzeću potreban novi poslovni prostor. Stoga smo se obratili navedenom preduzeću sa namerom da dobijemo odgovore u interesu javnosti-o prostoru koji je preduzeće uzelo u zakup, zakupodavcuu i lokaciji, kao i ugovorenim uslovima. Dobijeni odgovor otvara niz spornih pitanja koja mogu dovesti do krivične  i druge odgovornosti velikog broja subjekata koji su uključeni u ovu javnu nabavku i pobijanja štetnog ugovora, te do istrage korupcije, zloupotreba i sukoba interesa.

vodovod 3

 

Na navedeno traženje u skladu sa zakonom, preduzeće je odgovorilo u zakonskom roku iznevši podatke o ponuđačima i uslovima:

vodovod 1

Pri tome, preduzeće navodi podatke o drugom ponuđaču čija ponuda nije prihvaćena, a o licu čija je ponuda prihvaćena, ne navodi podatak pozivajući se na zaštitu njegove privatnosti. Postavlja se pitanje zašto je zaštićena privatnost NN lica, a privatnost preduzetnika Milutinović Jovice nije zaštićena?

Potom, preduzeće daje odgovor na pitanje koje su cene ponuđene:

vodovod 2

Iz navedenog proizilazi da je bio predviđen kriterijum najniže ponuđene cene, pri čemu je NN lice predvidelo cenu višu od dva puta od drugog ponuđača, a ipak je izabrana njegova ponuda. Ovo se obrazlaže nedostacima objekta druge ponude-nedostatkom protivpožarne zaštite, alarmnog sistema, video nadzora i slično. Iz tog je razloga, navodno, izabrana ponuda NN lica.

Sa NN licem je stoga zaključen ugovor na, ni manje ni više, 120 meseci iliti deset godina, po mesečnoj ceni od 1.287.198,00 dinara bez PDV-a, na godišnjem nivou 154.463.760,00 dinara bez PDV-a ili nešto više od milion evra za deset godina!

Čak i da su svi formalni elementi nabavke ispravni, postavlja se nekoliko pitanja. Najpre, da li su se nedostaci druge ponude mogli otkloniti za iznos koji je višestruko manji od uzimanja u zakup dva puta skupljeg prostora? Potom u čemu je logika uzimanja u zakup prostora sa ovolikom cenom zakupa ukoliko je mnogo isplativija bila kupovina prostora koji bi imao višestruko manju kupoprodajnu cenu i zapravo bi uvećao kapital JKP Vodovod i kanalizacija?

Shodno navedenom, naša dalja aktivnost biće usmerena na sledeće: zahtev za raskid štetnog ugovora koji je javno preduzeće zaključilo na štetu svih građana, odgovarajuće prijave protiv odgovornih lica i donosilaca ovih odluka i utvrđivanje identiteta NN lica koji je JKP pokušao da neosnovano zadrži u tajnosti.

Dok se Srbija suočava sa pandemijom i njenim posledicama, dok zdravstveni sistemi bivaju ugroženi i srušeni po teritorijalnom principu, za to vreme u jeku vanrednog stanja i ne vodeći računa o posledicama po zdravlje ljudi, sprovodi se 25.03.2020. otvaranje ponuda i donose navedene sramne odluke i zaključuje sporan ugovor kojim su oštećeni svi građani Požarevca. Ovo je posebno sporno imajući u vidu rezultate poslednjih merenja kvaliteta vode na javnim česmama, te fakta da su osnovna ulaganja moraala biti u kvalitet pijaće vode, a ne u luksuzne prostore. Krajnje je vreme da se vršiocima javnih ovlašćenja stavi do znanja da Srbija nije Divlji zapad i da oni nisu naši vlasnici čije odluke ne podležu proveri i odgovornosti, već su naši službenici koji deluju u javnom interesu.

Leave a comment